پس از نمایشی محدود در مقر JPL (مرکز مأموریتهای بدون سرنشین دار ناسا) حالا نخستین اکران رسمی فیلم مریخی در جشنواره تورنتو با تحسین منتقدان روبرو شده است. مریخی آخرین ساخته ریدلی اسکات کارگردان کهنهکار دنیای علمی تخیلی است که بر اساس رمان پرفروش مریخی به قلم اندی وییر ساخته شده است که به پدیدهای در زمینه ادبیات علمی تخیلی سخت و علمگرا در سالهای اخیر بدل شده است.
گروهی از ستارگان سینما همچون، مت دیمون، جسیکا چستن، کیت مارا، شان بین و جف دانیلز در این فیلم حضور دارند و عمده آنها در افتتاحیه نمایش فیلم در تورنتو حضور داشتند.
کارگردان باسابقه پس از نقدهای نهچندان خوبی که از آثار اخیر خود ازجمله پرومتئوس و هجرت گرفته بود حالا با نقدهای اولیه بینظیری روبرو شده است. نقدهایی که تنها به سازمان فضایی ناسا و بین فضانوردان محدود نمانده است و حالا منتقدان هنری نیز از آن به تمجید پرداختهاند. بدین ترتیب مریخی شاید بازگشتی دوباره برای کارگردان پرکار فیلمهای تاریخی تیغ رو و بیگانه به شمار برود.
منتقد نیویورک پست درباره فیلم مینویسد: «بهترین اثری که طی سالهای اخیر از مت دیمون و ریدلی اسکات دیدهایم» هالیوود ریپورتر درباره نقشآفرینی مت دیمون نوشته است: «دیمون همراهی راحت در صحنههای طولانی است که بهتنهایی به ایفای نقش میپردازد. رفتار فیزیک او تواناییهای مارک (واتنی) را کاملاً باورپذیر کرده است»
منتقد بی بی سی نیز درباره فیلم نوشته است: «مریخی همان گرانش است بدون آن شناوریهای طولانی، آپولو 13 است بدون تمهید مستندش و 127 ساعت است بدون آن اعصاب خوردی که به همراه دارد» و نویسنده اسکرین کراش مینویسد: «شاید مفرحترین فیلمی که میتوان درباره حل مسائل ریاضی توسط یک گروه خوره علم تماشا کرد» باشد.
مجله وریتی درباره فیلم نوشته است: «مریخی باید کاری بیش از درو کردن انبوهی پول برای کمپانی فاکس انجام دهد، این فیلم میتواند بهطور قانعکنندهای علاقه عمومی به برنامههای فضایی را احیا و باعث الهام بخشی نسل جدیدی از فضانوردان آینده شود». این مجله در ادامه نوشته است: «بهجای ترساندن مردم از فضا اسکات و یارانش، عناصر امیدبخشی را ترکیب کردهاند که میتواند الهامبخش نسلی باشد که برای آنها فرود بر ماه و شاتلهای فضایی به تاریخ قدیم و نوستالژی بدل شده است و آنهم در دورانی که برنامه فضایی آمریکا زمینگیر شده است. اگرچه به معنی واقعی کلمه این فیلم یک تبلیغ نیست اما به دنبال آن است که بهجای ترساندن کسانی که ممکن است آینده را شکل دهند آنها را با جلا و درخشش نشان دهد»
برای اینکه ببینیم چقدر از این نقدها دقیق و درست است و زمانی که فیلم بر روی پردههای سینماهای جهان به نمایش درمیآید چه واکنشی را بین مردم به ارمغان خواهد آورد باید چند هفته دیگر صبر کرد.